Zero tolerancji
- Dodano: Piątek, 8 listopada 2013
W ostatnich czasach media bardzo często informują o nieprawidłowościach występujących w branży spożywczej. Aby zapobiec nieuczciwym praktykom Główny Inspektorat Weterynarii skontrolował po raz kolejny rzeźnie, ubojnie i zakłady przetwórstwa spożywczego. „Zero tolerancji” to program, którego celem jest kontrola podmiotów zajmujących się sprzedażą mięsa. W ramach programu terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły następujące kontrole. W terminie 30.10.2013 r – 05.11.2013 r. w ramach programu „Zero Tolerancji” skontrolowano:
· 87 rzeźni,
· 221 zatwierdzonych zakładów przetwórstwa spożywczego,
· 8 chłodni składowych,
· 91 punktów skupu zwierząt,
· 36 pośredników handlu zwierzętami,
· 69 środków transportu produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
· 260 środków transportu zwierząt do 8h.
Łącznie przeprowadzono 872 kontrole. W wyniku tych działań ujawniono 13 działalności prowadzonych nielegalnie. Przypadki te dotyczyły głównie uboju zwierząt ( 8 przypadków), na drugim miejscu znalazła się produkcja środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego ( 3 przypadki), a na kolejnych pozycjach: rozbiór, skup zwierząt oraz transport ( po 1 przypadku).
W związku z ujawnieniem nielegalnych działalności nałożono odpowiednie kary. Główny Inspektorat Weterynarii przedstawił szczegóły następstw kontroli w ramach programu „Zero tolerancji” w okresie 30 październik – 5 listopad:
· w drodze decyzji administracyjnej nałożono 13 kar pieniężnych na łączną kwotę
30 050 złotych (kolejnych 14 jest w toku),
· wypisano 8 mandatów na łączną kwotę 1 900 złotych,
· 5 spraw przekazano do organów ścigania (przekazanie 2 kolejnych jest w toku),
· wydano 1 decyzje administracyjną o zawieszeniu/zakazie działalności i/lub wykreśleniu z rejestru (wydanie 3 kolejnych jest w toku),
· zgłoszono 2 sprawy do Urzędu Skarbowego ( 1 w toku),
· wygenerowano 1 powiadomienie alarmowe w systemie RASFF dotyczące występowania bakterii Salmonella w kebabie drobiowym.
Opracowała: Katarzyna Niedźwiecka